Veri Tüneli
Anadol’un veri, hatıra, bilgi ve tarih arasındaki ilişkileri kozmik boyutlarda incelediği “Makine Hatıraları: Uzay” sergisinde deneyimlenen her bir eser, Refik Anadol Studio ve NASA JPL arasında 2018’den beri süren iş birliği sonucunda ortaya çıktı. Stüdyonun NASA JPL’in 60 yıllık halka açık arşivlerini görselleştirip kurumun ana binasında sergilenen bir veri heykeline dönüştürmesiyle başlayan yolculuk, Anadol’a teleskopların makine hatıralarını kaydedip resmeden bir ‘uzay seyahatnamesi’ kurgulama konusunda ilham verdi. Üç farklı uzay misyonuna ait veriler ISS, Hubble ve MRO teleskoplarından sistematik bir şekilde toplandı ve kapsamlı yapay zeka algoritmalarından yardım alınarak analiz edildi. Serginin “Veri Tüneli” adı verilen bu bölümünde seyirciler, ham verinin nasıl göründüğünü, ne gibi analiz süreçlerinden geçerek pigment, tablo ve heykellere dönüştüğünü ortaya koyan görsellerle karşılanıyor. Soyut temsil ile somut veri arasında gidip gelen bu görseller, serginin arkasındaki bilimsel araştırma süreci olduğu kadar bu araştırmanın sanatsal temsilinin ana temalarından biri olan ‘veriyle çevrili olma’ düşüncesinin de bir simülasyonu niteliğinde.
Süre : 09:00
2 Kanal Video, esere özel yazılım.
//
THE DATA TUNNEL
Each work experienced in the Machine Memoirs: Space exhibition, where Anadol investigates the relationships between data, memory, knowledge and history in cosmic dimensions, has been inspired by Anadol’s collaboration with NASA JPL which began in 2018. The journey started with the studio’s visualization of the 60-year-old publicly available space exploration archives of the institution and the transformation of that archive into a data sculpture. Studying the visuals that have been captured by the most comprehensive telescopes sent to outer space and to other celestial bodies made Anadol think about the idea that telescopes keep visual travel journals of spaces to where we cannot travel. Then, the possibility emerged that telescopes – that collect so many images in their memories, albeit artificial – could dream.
Data from three different space missions were systematically collected – from ISS, Hubble and MRO telescopes – and analyzed with the help of comprehensive artificial intelligence algorithms. In this part of the exhibition, called the Data Tunnel, the audience is greeted with visuals of the raw data and a look into the analysis processes through which they are transformed into pigments, paintings, and sculptures. These visuals and narratives, which oscillate between abstract and concrete data, simulate the scientific research process behind the exhibition as well as the idea of “being surrounded by data,” one of the main themes of the artistic representation of Anadol’s research.